© Sanna Hyytiäinen

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kuulumisia.. ja dreamoor tokopäivä!


Onpa mennyt taas pitkä aika viime kirjottelusta. Välissä on tietty tapahtunut vaikka mitä...

Nuutista on tullut oikea äijä! Merkkailu ja jalan nostaminen alkoi ensimmäisen kerran jo jouluna, nykyään nostetaan joka lenkillä, ja lisäks takajaloilla potkitaan maata päivittäin. Miehiset hormonit ovat herättäneet Nuutissa myös hiukan astumishaluja joskus leikkikavereita kohtaan, joskus ihan ilmakin on riittänyt. Mörköikää ei pahemmin oo huomattu, mitä nyt pari kertaa Nuutti on pelännyt tuulessa lentävää muovipussia tai lasten lumiukkoa. Lumiukkoakin lopulta lähestyttiin kaukaa ja varovasti nenää kurotellen, kunnes nenä osui ukkoon ja siltä tippui pää. Pään tippuminen aiheutti kauhean innostumisen, eikä lumiukosta jäänyt sitten jäljelle kuin kuoppa. Muutenkin nuo tämän talven vähäiset lumikinokset ovat olleet Nuutin suosikkeja, niissä kaivaminen ja riehuminen on ihan parasta. Kapinaakin me on hiukan päästy näkemään, mutta pääasiassa kyllä totellut nätisti. EHkä arkielämässä nyt hankalinta on tuo muiden koirien ohittaminen, joka on ottanut murrosiän myötä vähän takapakkia. Niin ja Nuutin ihastuttava tapa syödä kakkaa aiheuttaa meissä muissa kyökkimisrefleksiä, Nuutin mielestä on mahtavaa kun häntä varten on herkkuja lenkkipolkujen varrella. Tuohon ei kyllä kiellot auta, ellei kieltämään ehdi todella ajoissa ja koira on hihnassa, vapaana ollessaan osaa nykyään napata kakat suuhun ja sännätä juoksuun mahdollisimman kauas, koska Nuutti hyvin tietää että on vaarassa menettää herkun. Mut kaikenkaikkiaan meidän arki sujuu mukavasti. Treenaillaan, hengaillaan, lenkkeillään. Nuutti kulkee paljon meidän mukana muutenkin kuin koiramenoissa, kuten kavereilla kylässä tai kauppareissuilla totuttelemassa uusiin paikkoihin. Käytöstavat osataan aika hyvin, lukuunottamatta toisten koirien luo tempomista ja treenipaikalle mennessä riekkumista. Nuutti ei myöskään ole tuhonnut meillä paikkoja, nenäliinoja se kyllä varastelee. Kerrostaloasuminen Nuutin kanssa on ollut toistaiseksi erittäin helppoa, Nuutti ei hauku tai muuten metelöi kotona, yksin ollessakin se aina nukkuu.

Treenailua on jatkettu aktiivisesti. Tokossa Nuutti käy nyt Lentsun (Leena Välimäen) talvikurssilla parin viikon välein, lisäksi nyt alotettiin taas Turun Käyttökoirakerhon tokotreenit ja tietysti omatoimisesti treenaillaan kans. Mun mielestä ollaan edistytty hienosti. Tokon alokasluokan liikkeistä paikkamakuu, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo on mun arvion mukaan melkei kisakunnossa. Luoksepäästävyydessä Nuutti haluais vielä vähän pussailla tuomaria. Seisomisen seuraamisen yhteydessä Nuutti tekee muuten hyvin, mutta jää joskus vähän vinoon, ja toisaalta mä en vielä ole kokeillut palata kokonaan koiran viereen ennen vapautusta. Estehyppy on aika alkuvaiheessa, mutta tietää jo idean. Seuraamiseen saatiin nyt tokopäivässä hyviä vinkkejä, siinä meillä on pientä kontaktiongelmaa jos namit ei ole vasemmassa kädessä, joten tätä täytyy nyt treenata. Alo-luokan lisäks ollaan treenailtu avo-luokan paikkamakuuta, luoksetulon pysäytyksiä, ruutua, noutoa, kaukoja (istu-maahan-istu ja seiso-maahan onnistuu hyvin, muut vielä ihan vaiheessa).  Jesse treenaa Nuutin kanssa hakua tkk:n hakuryhmässä, Nuutti on edistynyt aika kivasti ja nyt tehdään ilmavainulla piilossa olevalle maalimiehelle niin, että kun nuutti saa maalimiehestä hajun, palataan taaksepäin ja päästetään hakemaan "ukkoa" vähän kauempaa. Jälkeäkin on jonkunverran tehty, sitä toivottavasti lisää kesällä.

Eilen oli dreamoor tokopäivä, eli loistava porukka ja laadukasta treeniä! Tokossa kouluttajana oli Sirke Viitanen, ja häneltä saatiin hyviä vinkkejä seuraamiseen ja noudon luovutukseen. Alamme siis tekemään nyt seuraamistreeniä niin, että nami on vasemmassa kädessä Nuutin pään vasemmalla puolella, ja palkan saa vaan pitämällä katsekontaktin ohjaajassa. Noudossa pitotreeniä niin, että kapula Nuutille suuhun ja sitten vedetään ja liikutellaan kapulaa ja palkataan kunnon otteesta, tästä sitten myöhemmin ohjataan oikeaan luovutusasentoonkin. Ja lisäks vauhtinoutotreeniä. Alla kuvia eiliseltä, kiitos kuvaajille!!


Paikkamakuu (kuvat Ronja Hyrkkänen)
Seuraamista (kuva Ronja Hyrkkänen)


Treenailun jälkeen vielä riehumaan sisarusten kanssa, oli muuten paluumatkalla aika väsyny koira!




(kuvat Sanna Jääskeläinen)


1 kommentti: